Бабусина паска

peper

1 кг борошна
2 склянки молока
50 гр. живих дріжджів
5 яєць
200 гр вершкового масла
1 ½ - 2 склянки цукру
¾ чайної ложки солі
½ порошку ваніліну
Цедра лимона (за бажанням)
Для паски додати за бажанням:
150 гр родзинок
50 гр цукатів
50 гр мигдалю

Приготування тіста:
Молоко підігріти до 25-30 градусів, розвести в ньому дріжджі, додати 2 склянки борошна і замісити рідке тісто - опару. Ємність з опарою накрити вологим рушником і поставити в тепле місце на 45-60 хвилин. Поки піднімається опара збити яйця з цукром, сіллю і ваніліном, вершкове масло розтопити, влити в збиту суміш і все ще раз збити, додати цедру якщо хочете надати тесту жовтий колір і аромат лимона.
За цей час опара підходить і збільшується в об'ємі в 1,5 - 2 рази. Коли бродіння опари закінчилося в неї додати збиту суміш з яєць і масла, перемішати і, по трохи додаючи борошно, що залишилося, замісити тісто. Тісто має бути вимішано до гладкості, не прилипати до рук і добре відставати від стінок посуду. Після вимішування ємність з тістом накрити вологим рушником і поставити в тепле місце для бродіння на 1,5 - 2 години. Закінчення бродіння пізнається також, як і у опари - коли починається осідання тіста. Тісту не треба перестоюватися інакше ваша випічка придбає кислуватий смак.
Коли тісто підніметься і збільшиться в об'ємі в 2 рази додати в нього за бажанням: родзинки (промиті та просушені), цукати, нарізані кубиками, мигдаль (очищений від шкіри і дрібно порубаний). Все це змішати з тестом, яке після цього розкласти в теплі форми, заповнюючи форму на 1/3 висоти.
Форми готуються так: дно покрити кружком паперу для випікання, промасленим з 2-х сторін, боки форми змастити маслом і обсипати товченими сухарями.
Заповнені тестом форми накрити рушником і поставити в тепле місце підійти. Коли тісто підніметься на ¾ висоти, змастити верх паски соняшниковою олією та збитим яйцем, поставити в нежарку духову шафу на 50-60 хвилин.

Смачного!
Ваш Київмлин